Tuesday, December 21, 2010

Tips semasa TEST JPJ.

Hari ni. akak. nak bagi satu tips. yang sangat sangat bagus untuk budak budak lepasan spm. yang baru nak ambil lesen ye. adik adik adik. yang dah berumur macam akak pun. ada jugak. nak ambil lesen. ni. nak bagi lah ni. hehe. macam geli je. akak akak. :DD
masuk ni. dah nak habis dah P aku. sangat tak sabar. ok dah end of the story. sebab aku pun macam baru je ada lesen. biar lah.
ramai ramai. ni mesti ambil lesen lepas SPM. tak pun lepas dapat kumpul duit kan ? aku tau. nak ambil lesen ni bukan murah macam petik daun. lepas tu bagi kat pusat memandu suruh ajar bawak kereta. boleh sampai beriban. kalau nak campur sekali dengan ambil lesen motor kan. sebab tu aku tengok ramai yang ambil lesen motor je dulu. sebab lagi murah. lepas tu kumpul duit baru ambil lesen kereta. satu planning yang bagus. ok dah melalut. aku nak bagi tips sebenarnya. hehe :)

1. kalau dah hari nak test tu. tak payah nak serabutkan kepala otak sangat. takut JPJ tu garang lah. takut kena marah masa bawak kereta lah. hapelah. tak payah tak payah. stay calm sahaja.. lepas tu baca bismillah banyak banyak. aku tahu . memang masa tunggu turn nak pergi buat test tu. macam nak tercabut jantung. sabar jelah. kalau korang macam nervous sangat nanti masa tengah test tu. mula lah kelam kabut. tak jumpa gear lah. tak jumpa break lah. nak tekan clutch tak habis lah. so relex. semua akan berjalan lancar Insyallah ;)

2. pakai sopan masa test. tak payah nak pakai ketat ketat. lepas tu try nak impress JPJ. ingat kalau korang pakai seksi. pakai ketat ketat. semua stok suka lah ? macam meluat nanti adalah. pakai sopan. yang sedap mata memandang. pakai macam biasa yang selalu korang pergi belajar kereta tu. it would be nice. yang selesa. nanti kaki nak bergerak masa tekan clutch macam clear je. tade lah susah sangat. :)

3. masa masuk masuk kereta. jangan buat muka bodoh sombong sangat ye adik adik. senyum tu yang paling penting. nanti lembut sikit tester tu nak bagi markah free. ke kan ? HAHA. bagi salam. tak kira lah dia chinese ke indian ke malay ke. hormat kena hormat. itu yang penting.

4.  Jangan bila dah duduk dalam kereta . terus complain. eh pehal kereta ni buruk sangat. lah , cakap tak selesa lah. bawak je. aku dulu bawak kereta macam dah setengah abad. sabar je lah kan. lepas tu nak tukar gear macam nak tarik ape. sabar jugak. masa bawak kereta . senyap je lagi bagus. tak payah nak banyak cakap.tanya tu tanya ni.siap tanya lulus ke tak , kalau tester tu tanya baru jawab. lepas tu pandai pandai lah. heheh takot tester tu lemas baru tau. ;p

5. yang kelima pulak. jangan bawak kereta tu macam abah kau yang punya. bawak ikut speed yang korang belajar. aku tau. ramai ramai ni. mesti dah ada belajar dengah ayah lah. dengan abang lah. bawak kereta. ikut apa yang korang belajar dengan driving instructer tu sendiri. baru ok. kalau rasa macam ok je. buat lah suka hati korang. bukan aku nak cakap salah. tapi masa bawak kereta tu. kena confident. bukan over confident. buat ape yang betul. insyallah lulus. ; )

6.  remember. rules is a rules. jangan suka hati je. kalau JPJ marah kau over speed ke. kau tiba tiba jawab. alah saya dah biasa dah macam ni. tak pernah excident pun. =__=' . malas aku nak cakap dah.

ok dah kurang idea. walaupun dulu aku ambil test DUA kali. gagal kali pertama sebab hujan. HAHA. alasan je lebih. sebab masa tu aku ada terambil side lebih masa kat selekoh. dudududu ;P . test kali kedua. JPJ gua baik gilaa. siap suruh shortcut. lepas tu aku lulus. alhamdulillah :)
haha. sekarang bawak kereta macam setan. sesiana naik dengan aku. confirm aku kena marah , kene cubitlah. lagi lagi mak aku. tak boleh langsung aku nak speed. bila dekat highway. kalau aku bawak. mak aku memang tak boleh tidur sebab aku bawak kereta bapak aku jejak 160 km/h. HAHAHA. best bawak laju laju :) -__-'
alah lantak lah. janji sekarang aku dah bosan nak bawak kereta. plus aku ada lesen motor. tapi harem. kalau bawak pun bawak kat kg. HAHA. sangat malas nak bawak motor jugak . kalau ada sesiapa baik hati nak bagi aku motor pun ok jugak. ok kalau tak pun. bagi jelah motor kakak aku. dia dah ada kereta kot. ni motor pun ada. bagi jelah aku satu. hehehe




tengok tengok gambar atas. ni salah satu contoh yang paling tak baik. masa bawak kereta masa ni. boleh pandang tepi. terus tangkap gambar. caikkkk.
adik adik. dont try this ok :)

untuk kawan kawan gua yang lain. GOOD LUCK. moga selamat dunia akhirat ;DDD
peace.

6 comments:

afiqah said...

heheh. kite same.
amek test 2 kali.
hahaha. and the first pun sbb hujan.
hahaha.

afiqah yusoff said...

hahaha. tautakpe. masa amek lesen motor boleh pulak sekali je. kerete pulak dua kali. jpj tu haa. jeles. HAHA

NURULSHAFIQAH said...

salam. afiqah thankz ok tips awak tu...

saya pun tengah gementar nie...

nub said...

kalu pompuan toksah risau laa..sng jaa mau lpas lau jpj tu laki..


hahak

Ain Zulaikha said...

thanks tips, 27ni start belajar bawak kereta.. wah neves aaa.

syamimi fatin said...

tq for this tips :)

stalker.